Wonen en economie

Thema Wonen, wat hebben we daarvoor gedaan?

Doel 2: Een woningaanbod dat aansluit bij woonwensen en woningbehoefte van alle inwoners, ook ouderen of mensen met een beperking

Wat wilden we daarvoor doen?

Wat hebben we daarvoor gedaan?

1

We actualiseren de woonvisie, waarbij o.a. aandacht is voor de segmenten die we toe willen voegen en hoe we zorgen dat er voldoende betaalbare woningen worden gerealiseerd. In 2023 wordt het dashboard Groei van de stad verder uitgewerkt en worden de prestatieafspraken 2024-2027 met corporaties voorbereid.

Het Omgevingsprogramma wonen (actualisering van de Woonvisie) wordt in april 2024 vastgesteld en de gesprekken over de prestatieafspraken zijn gestart.

2

We stellen een nieuwe huisvestingsverordening op, waarbij naast de verdeling van de sociale huurwoningen, ook aandacht is voor de mogelijke vergunningverlening voor middenhuurwoningen en koopwoningen. Verder kijken we hoe we invulling geven aan de Wet goed verhuurderschap.

De voorbereidingen zijn gestart. Omdat de oude huisvestingsverordening was verlopen is een nieuwe huisvestingsverordening vastgesteld. Omdat de wijziging van de Huisvestingswet pas eind 2023 in werking is getreden volgt een nieuwe aanpassing van de verordening medio 2024. Hierin is aandacht voor de wijzigingen die wet biedt, o.a. mogelijkheden om de toewijzing van nieuwe koopwoningen te reguleren.
Conform de Wet goed verhuurderschap is er een meldpunt ingericht voor huurders

3

WOONWIJS : WONEN & ZORG
We zetten ons verder in voor het toevoegen binnen het bestaande woningbouwprogramma van zorgwoningen waar zorg aan huis mogelijk is. In 2023 is de oplevering van de woningen op het 'Juko'-terrein.

4

We gaan met de zorgaanbieders kijken binnen de beperking van het Rijk wat er nog mogelijk is om intramurale plekken toe te voegen.

5

We breiden het aantal zorgcirkels uit met een zorgcirkel in de wijk Rijnhuizen. Met Betere Buurten verbeteren we de toegankelijkheid binnen de zorgcirkels.

6

Het concept 'Verzorgd Wonen' ontwikkelen we met de partners uit de stad verder, waardoor inwoners langer zelfstandig kunnen blijven wonen. We gaan voor clustering van zorg en meer aandacht vanuit welzijn in de bestaande locaties.

7

Vrijkomende locaties in bestaande wijken willen we benutten voor woonzorgprojecten. Het onderzoek van de schoollocaties wijst uit welke vrijkomende plekken in de stad geschikt zijn voor wonen en zorg.

8

We helpen/ondersteunen lokale wooninitiatieven hun initiatief te realiseren, door de komende jaren minimaal één, maar liever twee tot drie initiatieven een locatie te bieden, zo als ouderinitiatief Huis Mandala.

9

We continueren de dienstverlening van de wooncoach, de verhuisconsulent. We zetten in op communicatie met de inwoners en starten een campagne 'Langer thuis'.

10

We maken duidelijke afspraken met de corporaties en de zorgaanbieders over de monitoring van de in-, door- en uitstroom bij specifieke woonzorgvoorzieningen onder andere via de prestatieafspraken en hebben daarbij oog voor de draagkracht en draaglast van de wijken.

11

We voegen nieuwe plekken in het segment klein en betaalbare woonruimte toe; het gaat hierbij om 150 eenheden (studio’s, kamers, 2-kamer appartementen) voor 2026.

12

We borgen gemengd tijdelijk wonen en zoeken een definitieve plek voor Inn Between (75 à 80 wooneenheden).

13

Afhankelijk van de situatie werken we aan oplossingen om vluchtelingen op te vangen. We gaan zorgen voor alternatieven voor Oekraïners die in 2022 gehuisvest zijn in Luifelstede en Rembrandthage.

14

We werken aan 150 flexwoningen voor spoedzoekers, statushouders en benutten hiervoor de regiodeal met het Rijk.

Deels ingevuld, we zoeken nog naar extra plekken.

Deze pagina is gebouwd op 07/04/2024 15:05:27 met de export van 07/04/2024 14:53:59