Hieronder vindt u het resultaat van het programma.
Toelichting
Wonen
Inleiding
Wij hebben ons voorbereid op de Omgevingswet die per 1 januari 2024 is ingegaan. Dit is zonder veel problemen verlopen. Ook de overdracht van bodemtaken van de provincie naar onze gemeente is vlot gegaan. Het Omgevingsplan Nieuwegein voor Duurzaam Bouwen Woningbouw is gerealiseerd. Daarnaast zijn er veel nieuwe ontwikkelingen op ons afgekomen die kunnen resulteren in nieuwe toekomstige ontwikkelingen. Om hier grip op te houden zijn we gaan werken volgens de 5 kritische succesfactoren vanuit De Groei van de Stad welke zijn vastgesteld.
Ontwikkelingen woningmarkt
De reeds ingezette gebiedsontwikkelingen van City en Rijnhuizen zijn verder gebracht. Daarnaast zijn er in hieraan grenzende gebieden nieuwe ontwikkelingen ontstaan die hebben geleid tot een bredere verkenning van de directe omgeving van City en Rijnhuizen: het vertrek van Henkel en Eco-Lab en het op termijn vertrekken van (een deel van) het Antonius ziekenhuis. Dit heeft geresulteerd in het opzetten van diverse verkenning (groot stadshart) en het opstellen van een ontwikkelkader (Henkel / Eco-Lab) en de strategische aankoop van het Henkelterrein.
Naast bovengenoemde ontwikkelingen is de 'pas van de plaats' gegaan. Alle nieuwe ontwikkelingen worden getoetst aan een vijftal kritische succesfactoren.
De markt was grillig. Door stijgende rente werd de afzet van woningen moeilijker. Door een beroep te doen voor een vijftal projecten op subsidie (start bouwimpuls) hebben we door kunnen bouwen aan projecten die dreigden te stagneren.
City
De eerste projecten zijn volop in uitvoering. In 2024 zullen de eerste nieuwe wooncomplexen bewoond gaan worden. Het integraal ontwerp van de openbare buitenruimte is nagenoeg afgerond (masterplan) en voor het nieuwe OV knooppunt is een keuze uit een aantal ontwerpen gemaakt. De tender voor een aantal nieuwe complexen is afgerond en in de komende periode zal hier verder vervolg aan gegeven worden.
Rijnhuizen
Diverse wooncomplexen zijn opgeleverd. Het ontwerp van de inrichting is grotendeels gereed en de eerste fase is in uitvoering genomen. De voorbereidingen voor de tijdelijke schoollocatiekeuze is gemaakt en de COA heeft overeenstemming met een pandeigenaar om voor 10 jaar een opvanglocatie te openen in het plangebied.
Overige projecten
Naast hiervoor genoemde gebiedsontwikkelingen is er op diverse andere (kleinere) locaties voortgang geboekt in de realisatie van woningen. Voorbeelden zijn het Juko terrein, Middenblok, Blokhoeve, Pinguïn, Buizerdlaan et cetera. Allemaal binnenstedelijke locaties die bijdragen aan nieuwe woningen in onze stad.
Betere Buurten
Schansen Zuid, Muntenbuurt en Gebouwendriften
De laatste straten in Schansen Zuid worden in het eerste kwartaal van 2024 opgeleverd. De herinrichting van de Muntenbuurt is gestart. En samen met de bewoners is een definitief ontwerp voor de Gebouwendriften gemaakt.
Omgevingsprogramma wonen
Het Omgevingsprogramma wonen (vernieuwing van de Woonvisie) is voorbereid. Deze wordt in 2024 vastgesteld. In de komende nieuwe huisvestingsverordening worden de wijzigingen opgenomen uit de gewijzigde Huisvestingswet. Denk aan mogelijkheden om de toewijzing van nieuwe koopwoningen te reguleren. Volgens de Wet goed verhuurderschap is er een meldpunt ingericht voor huurders. De vereveningsverordening sociale huur en lage middenhuur Nieuwegein is ingegaan vanaf 2023. Hiermee dragen alle bouwplannen bij aan het gewenste aandeel betaalbare huurwoningen.
In dit programma wordt tevens voorgesteld om een nieuwe zorgcirkel in Rijnhuizen toe te voegen.
Woonzorg-initiatieven
We hebben in 2023 succesvol woonzorg-initiatieven gerealiseerd of verder ondersteund. De zorgwoningen op het 'Juko'-terrein zijn opgeleverd. In Rijnhuizen houden wij nu al rekening met de toekomstige zorgcirkel uit het omgevingsprogramma wonen.
Monumentaal vastgoed
Het behoud van ons monumentaal vastgoed is op orde. Voor particuliere eigenaren van monumenten hebben we het toepassen van verduurzamingsmaatregelen breder mogelijk gemaakt. Er is een plan om de archeologische verhalen van Het Klooster zichtbaar en beleefbaar te maken. Hier werken we in 2024 verder aan. Samen met provincie Utrecht en het waterschap werkten we aan het project Sterke Lekdijk. We hebben nu een goed beeld van de meekoppelkansen die in 2024 verzilverd kunnen worden.
Verduurzaming woningen
We hebben met de verduurzaming van woningen in 2023 een flinke stap gezet, door ruim 1.000 huishoudens daarbij te helpen. Twee woningcorporaties gaan samen 500 woningen verduurzamen. En er zijn ruim 600 energieboxen met advies uitgereikt. Hiermee zijn kleine energiebesparende maatregelen mogelijk gemaakt. Ook zijn 125 woningen geholpen door de FIXbrigade, met het verduurzamen van hun woning. We hebben 99 kwetsbare huishoudens geholpen met de witgoedregeling voor duurzamere apparaten. Energie-N is een vaste partner richting huishoudens om die huishoudens te helpen met de verduurzaming van hun woning.
Warmtetransitie
Met de inwoners van de Gebouwendriften zijn we goed op weg naar een duurzame warmte oplossing voor hun buurt als vervanging voor het aardgas. De belangstelling voor de aardgasvrij aanpak in Gebouwendriften leidde tot meer betrokken bewoners.
Omgevingsprogramma's rond thema duurzaamheid
Het omgevingsprogramma Klimaatadaptatie is vastgesteld en twee nieuwe duurzame omgevingsprogramma’s zijn opgestart: omgevingsprogramma circulair en omgevingsprogramma energietransitie. Als direct circulaire toepassing is veel grond in Rijnhuizen binnen Rijnhuizen hergebruikt.
Duurzame initiatieven
Twee schoolpleinen van twee basisscholen zijn omgetoverd tot klimaatbestendige schoolpleinen voor de scholen en de buurt. Een aantal Nieuwegeiners heeft zich onder de vlag van Samen Duurzaam Nieuwegein verenigd onder de naam stadsvergroeners.
Economie
Afgelopen jaar hebben we blijvend geïnvesteerd in het leren kennen van onze ondernemers. We hebben zowel verbindingen gelegd met ondernemers als tussen ondernemers. In 2023 is aangesloten is bij het regionale netwerk Ondernemer Centraal en o.b.v. de uitkomsten van het Ondernemersonderzoek komen we begin 2024 tot een gericht voorstel voor de wijze waarop we ondernemers verder kunnen ondersteuning inclusief een bestedingsvoorstel van de middelen.
Onderlinge samenwerking
Dit functioneert nu goed op bedrijventerrein De Liesbosch. Verschillende bedrijven op het bedrijventerrein Plettenburg-De Wiers hebben een eerste stap gezet in het bevorderen van de onderlinge samenwerking om daarmee te komen tot een toekomstbestendig bedrijventerrein. Circa 70 ondernemers waren aanwezig op de eerste bijeenkomst. Hieruit is een initiatiefgroep van ongeveer 13 ondernemers opgestart.
Verruiming winkeltijden, nieuw horecabeleid en hulp voor ondernemers
De openingstijden van winkels zijn verder verruimd, naar de wens van de klant. Het horecabeleid is weer actueel. En ondernemers die het moeilijk hebben kunnen hulp krijgen via Ondernemers Centraal. We hebben met het Ministerie de eerste stappen gezet, naar meer inzicht in waar ZZP-ers tegenaan lopen.
Mijlpaal bereikt: 50.000 arbeidsplaatsen
Het bedrijfsleven ziet kansen voor groei en ontwikkeling. We kunnen u dan ook met trots melden dat de Nieuwegeinse werkgelegenheid voor het eerst meer dan 50.000 arbeidsplaatsen biedt. Een mooie mijlpaal. Ook het aantal ondernemers is sterk gegroeid. Onze economische voedingsbodem is daarmee (veer)krachtig en duurzaam.