Leefomgeving en veiligheid

Thema Veiligheid, wat hebben we daarvoor gedaan?

Doel 1: Sociale Veiligheid en criminaliteit

Wat wilden we daarvoor doen?

Wat hebben we daarvoor gedaan?

1

We intensiveren de aanpak ondermijning. Dit vanuit de speerpunten van het plan van aanpak ondermijning 2020-2024 en in aansluiting op de regionale aanpak Ondermijning, met als prioriteit drugscriminaliteit. In 2023 ligt de focus op het beter zicht krijgen op bedrijventerreinen, de aanpak van risicolocaties en aanpak jonge aanwas.

2

Ten behoeve van de Aanpak Jonge Aanwas (en doorgroeiers) is in september 2022 de aanvraag Preventie met Gezag bij het Ministerie van Justitie en Veiligheid ingediend. Met deze aanvraag wordt ingezet op het verder uitbouwen van de Aanpak Jonge Aanwas samen met betrokken partners (zowel intern als extern). Waarbij de pijlers beeld op orde (signaleren en versterken informatiepositie), preventie (hoe voorkomen wij jonge aanwas, doorgroeiers en nieuwe netwerken alsook hoe stoppen wij de doorontwikkeling van jongeren in de criminaliteit) en repressie (die jongeren die kiezen voor een ‘criminele carrière’, stoppen) als basis dienen.

3

Om jonge aanwas in de (jeugd)criminaliteit te beperken wordt (extra) interventiecapaciteit ingezet. Met als doel om die jeugdigen die de sprong naar criminaliteit (dreigen te maken) een ander perspectief te bieden.

Vanaf september is Stichting Jongerenwerk Utrecht (JoU) actief met 3,6 fte op een middelbare school en ambulant in de wijken. Daarnaast zijn er twee jeugdboa’s actief en is aanvullend recent een fulltime jeugdboa geworven. Deze is in 2024 gestart. Binnen het Zorg en Veiligheidshuis regio Utrecht is sinds het najaar 2023 een procesregisseur aangesteld die gaat ondersteunen bij het implementeren van de persoonsgerichte aanpak (TopN).. Om ook justitiële partners in de TopN te kunnen laten participeren zijn in 2023 via een aanvullende aanvraag Preventie met Gezag-middelen toegekend voor de inzet van jeugdreclassering en Reclassering Nederland.

4

De aanpak digitale veiligheid wordt verder uitgebreid op basis van de analyse naar de meest voorkomende vormen van digitale criminaliteit in Nieuwegein. De focus van deze aanpak is doelgroepgericht. Om inwoners bewust te maken van de risico’s van cybercriminaliteit, geven we, samen met politie en andere partners, voorlichting over cybercriminaliteit. Nieuwegein sluit waar mogelijk aan op (landelijke) campagnes in 2023.

5

In 2023 continueren wij onze inspanningen om een aanpak voor de Centrale As op de thema’s Leefbaarheid, Jeugd en Veiligheid en Participatie, te ontwikkelen. Het Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid dat in 2022 is gestart, geeft ons de mogelijkheid in de uitvoering stappen te gaan zetten. Een kwartiermaker is nu bezig om een voorstel te doen hoe we het programma kunnen vormgeven.

6

Op basis van de uitkomsten van de fenomeenanalyse radicalisering (gereed begin 2023) wordt de aanpak in Nieuwegein verstevigd.

In 2023 is een actieplan radicalisering 2023 geschreven. Vanwege een verschuiving van prioriteiten is ervoor gekozen om aan de aanbevelingen uit het actieplan in 2023 geen uitvoering te geven behalve een aanzet tot het oprichten van een bondgenotennetwerk.

7

In navolging van het aangepaste sekswerkbeleid wordt in 2023 beleid opgesteld om mensenhandel tegen te gaan. Deze afspraak is doorgeschoven vanuit 2022. Waar mogelijk trekken we hier met de regio op.

In mei 2023 is beleid vastgesteld op seksuele uitbuiting en is gestart met de uitvoering hiervan. In 2024 wordt het beleid uitgebreid met arbeidsuitbuiting en criminele uitbuiting.

8

We zetten communicatie gericht in om onze bewoners te betrekken bij veiligheid en handelingsperspectief te bieden. We vergroten het bewustzijn en stimuleren meldingsbereidheid.

9

In 2023 wordt een nieuwe regionale veiligheidsstrategie (RVS) vastgesteld door het regionaal college (burgemeesters uit Midden Nederland, eenheidschef politie en hoofdofficier). Hiervoor wordt de raad geconsulteerd. Nieuwegein kent een eigen IVP maar zoekt aansluiting bij regionale prioriteiten. Naar verwachting zal het thema ‘polarisatie’ en ‘maatschappelijk ongenoegen’ een grote rol gaan krijgen binnen de RVS. Thema’s als ondermijning, digitale veiligheid komen naar verwachting ook weer terug in de RVS.

10

We voeren een pilot uit met cameratoezicht op hotspots in 2023.

Nog geen concrete aanleiding voorgedaan waarbij er sprake is van een hotspot. Er is op dit moment geen pilot in voorbereiding.

Deze pagina is gebouwd op 07/04/2024 15:05:27 met de export van 07/04/2024 14:53:59